Blogg

RSS

De första veckorna med valpen Isa.

23 Jan 2020

Nu har det snart gått fyra veckor sedan Isa, en jaktlabrador, flyttade in i familjen. 

När jag gick i väntan på leveransdag funderade jag mycket på kommande träning. Vad, hur och när skulle jag börja? Hjärnan började spinna och planera. 

Vad ska jag använda hunden till och hur kan jag börja lägga grunder?

Planen för Isa är primärt att utbildas till patrullhund. Utöver det är specialsök och Nose Work roligt och bra som aktivering. Eftersom Isa är en labrador retriever kommer vi även ge oss på apportering m.m. och se vart det leder oss.

Man skulle kunna börja tokträna på både den ena och det andra men jag tänker ta det lite lugnare. 

Under dessa första fyra veckor har jag fokuserat på följande:

  • Först och främst att Isa ska få landa i sin nya familj med både tvåbenta och familjens två andra hundar och upptäcka närmiljön i sin egen takt.
  • Miljöträning vilket faller sig naturligt då Isa är med mig på jobbet och besöker olika platser och miljöer. 
  • Att kunna vara lugn och passiv vilket också har blivit en naturlig del av tillvaron när jag till exempel står och pratar med någon i jobbet så sätter sig Isa lugnt och tittar runt lite.
  • En annan sak jag medvetet fokuserat på är lek. Jaktlekar med leksaker eller så turas vi om att jaga varandra och avslutar med lite lugnt gos. Jag vill att Isa ska tycka att jag är en trevlig och rolig person som hon gärna vill hänga med. Det tror jag är bra att grunda med och bygger relation och förtroende. Detta har även gett inkallningsträningen en gratisskjuts. 

De kommande veckorna kommer att fortsätta i samma anda. Jag försöker att inte krångla till det i onödan utan låta saker och ting ske naturligt i vår vardag. Tids nog kommer vi att börja träna mer konkreta delar.

 

 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)